Schi fond

Conform site-ului (link-ului)  http://www.toplita.info/sport/88-de-ani-de-la-infintarea-clubului-de-schi-din-toplita.html, care are o adresabilitate locală, „în anul 1928, în cadrul „Clubului Atletic” din Toplița (Topliczai „Atletikai Club”), s-a înființat prima secție de schi din oraș! Fondatorii acesteia au fost domnii Lörincz Bálint, Lörincz László și Nalevajku László”! Probabil, schiorii de atunci preferau mersul și/sau alergarea pe schiuri, cine știe?!

Secția de schi fond este cea mai veche secție sportivă a clubului, fiind înființată în anul 1967, alături de secția de volei!

De-a lungul anilor, la catedra de schi fond de la C.S.S. Toplița au activat antrenorii: Stan Damian-Alexandru, Cornelius Bâra, Vasile Runcan, Petru Dobrean și Orbán Berta,  unii dintre ei fiind cei care au contribuit substanțial la dezvoltarea acestei ramuri de sport în arealul amintit și care, prin sportivii pe care i-au pregătit, au obținut rezultate remarcabile.

51 Enciclopedia Educației Fizice și Sportului din România, Vol. II, M.T.S., 2015, paginile 695-709.

În cotidianul „Informația Harghitei” din data de 22 februarie 1977, antrenorul Stan Damian-Alexandru, de la secția de schi fond de la C.S.S. Toplița, declara: „Concurenți mici cu rezultate mari”, referindu-se la succesele realizate de sportivii secției, obținute la concursurile la care au participat în ultima perioadă.

Conținut preluat din cartea ‘CSS Toplita ieri și azi’ scrisă de Aurel Rațiu.