Schi alpin

Conform site-ului (link-ului) http://www.toplita.info/sport/88-de-ani-de-la-infintarea-clubului-de-schi-din-toplita.html, care are o adresabilitate locală, „în anul 1928, în cadrul „Clubului Atletic” din Toplița (Topliczai „Atletikai Club”), s-a înființat prima secție de schi din oraș! Fondatorii acesteia au fost domnii Lörincz Bálint, Lörincz László și Nalevajku László”! Probabil, domnii de atunci preferau coborârile cu schiurile, cine știe?!

Toplița, fiind încadrată de Munții Gurghiului, Munții Giurgeului și Munții Călimani, oferea condiții optime de practicare a schiului, la începuturi pe pantele din jurul orașului, apoi pe pârtia situată în zona „Zăpode” (amenajată în anul 1978), ulterior pe pârtiile „Bradul” și pe „Măgheruș”.

În acest context, nu-i de mirare că, înainte de anul 1989, la C.S.S. Toplița a luat ființă o secție de schi alpin. De-a lungul anilor, la această secție au lucrat antrenorii: Șerban Cojocaru, Mesaroș Alecsandru, Pop-Benedek Ionel, Bodor Franceska Kinga, Bajkó Attila și Kis Vilmos, unii dintre aceștia cu normă întreagă, alții, puțini, cu plata cu ora sau cu completare de catedră. În schi, există o „vorbă”: „Cine mișcă nu ruginește”!

Sportivii secției de schi alpin de la C.S.S. Toplița au obținut, de-a lungul anilor, o serie de rezultate notabile. Merită să consemnăm câteva…

Cotidianul „Informația Harghitei” consemnează faptul că, în anul 1986, Pall László, Hompoth Zsuzsanna, Kato Francisca și Kis Vilmos, toți din Toplița, s-au remarcat în concursurile de schi alpin la care auparticipat în acel an. Tot în acel an, pe Pârtia Zăpode a avut loc prima ediție a „Sebărilor Zăpezii” de la Toplița, o manifestare sportivă organizată de C.O.E.F.S. Toplița (președinte prof. Petru Lăcătuș), Karácsony István (prof. de istorie), Iacob Bucur (tâmplar), Petru Scroba (tehnician)) și Kis Vilmos (maistru mecanic).

Conținut preluat din cartea ‘CSS Toplita ieri și azi’ scrisă de Aurel Rațiu.