Sanie

Orașul Toplița, înconjurat fiind de Munții Gurghiului, Munții Giurgeului și Munții Călimani, oferă iarna condiții ideale pentru practicarea săniușului. Așa că, nu-i de mirare, nu?, aici tinerii au ce face iarna, ori la săniuș, ori la schi! Dotările s-au îmbunătățit an de an, atât cât s-a putut.

Înainte de anul 1989, cei mai în vârstă își amintesc desigur, în zonă au avut loc multe concursuri de sanie, cele mai importante fiind cele care s-au desfășurat la Harghita Băi, mă refer la finalele pe țară ale „Săniuței de Argint”!

În iarna anului 1985, în localitatea Sărmaș din județul Harghita s-a dat în folosință o pârtie de sanie, aflată pe Coasta Filpii, care s-a construit și amenajat la inițiativa directorului Școlii Generale nr. 1 din Sărmaș, profesorul Ioan Rizea. El a fost sprijinit de fostul primar Viorel Rusu, dar și de primarul de atunci, din 1985, Vasile Țăranu. „Zboară sănioară” a devenit, dintr-un vers, o realitate la Sărmaș”, titra cotidianul „Informația Harghitei” (col. martie 1989).

De remarcat că, atunci, majoritatea sănierilor din Sărmaș aveau dublă legitimare la Sport Club Miercurea Ciuc (ulterior și la C.S.S. Toplița)   sau   A.S.A. Brașov,   iar   unii   erau   legitimați la „Știința” Sărmaș!

Campionatul Național de sanie, pentru seniori și juniori, dar și întrecerile din cadrul Cupei României, din anul 1989, au fost primele concursuri majore care s-au desfășurat la Sărmaș! Iată câteva rezultate din cadrul Campionatului Național:

La juniori II:

-la fete: locul I-Biró Enikö (S.C. Miercurea Ciuc-C.S.S. Toplița);

-la băieți: locul IV-Bálint Csaba (S.C. Miercurea Ciuc-C.S.S. Toplița);

La juniori I:

-la masc: locul I-Remus Marc (S.C. M. Ciuc-C.S.S. Toplița);

-locul V-Cristian Țăran (S.C. M. Ciuc-C.S.S. Toplița);

La seniori:

-la  fete: Rusu Luminița-locul     VI     (S.C. M. Ciuc – C.S.S. Toplița);

La Cupa României:

La senioare:

-locul IV-Luminița Rusu (S.C. M. Ciuc-C.S.S. Toplița);

La junioare I:

-locul III-Biró Erika (S.C. M. Ciuc-C.S.S. Toplița);

-la fete II: locul I-Csiki Melinda (S.C.    M. Ciuc – C.S.S. Toplița);

-la băieți I: locul I-Cristian Țăran (S.C. M. Ciuc- C.S.S. Toplița);

-locul II – Dănuț Lazăr (S.C. M. Ciuc-C.S.S. Toplița).

Catedra de sanie de la Clubul Sportiv Școlar Toplița s-a înființat înainte de anul 1989, afirmă antrenorii toplițeni care au specializarea sanie. De-a lungul anilor, la catedra de sanie de la

C.S.S. Toplița s-au perindat câțiva antrenori pricepuți, precum Ioan Rizea, Cristian Ilie Coșarcă, Ilyés Elemér (care a cochetat și cu fotbalul) Livia Dobrean și Ionuț Țăran!

Conținut preluat din cartea ‘CSS Toplita ieri și azi’ scrisă de Aurel Rațiu.

CV Antrenor Sanie - Taran Ionut Dorin